Tuesday, 6 December 2011

Resepi : Garlic Bread

source : Google

Bahan-bahan:
  • Roti Perancis - agak2 la korang nak buat berapa byk. Roti biasa pn ble tp nipis jadinyer (alternative pada yg tak jmp roti jenis2 perancis neh)
  • Butter / Marjerin / Mentega
  • Bawang putih - agak2 la nak buat berapa banyak
  • Oregano sket
Cara-caranya:
  • Potong nipis roti perancis tuh - agak2la berapa byk korang nak kan..
  • Sapukan mentega
  • Bawang putih tuh bakar atau goreng tanpa minyak. Pastu korang tumbuk lumat. (Sesape yang rajin, korang cincang halus bawang tuh then korang goreng tanpa minyak)
  • Sapukan bawang tadi pada roti yg dah diletakkan marjerin
  • Tabur oregano sket (fungsinyer tuk naikkan bau)
  • Bakar kat kuali sampai garing (kalau malas letak jek dalam oven..hehehe..)
Mushroom Soup
Bahan-bahan:
  • 1/2 tin mushroom butang (I guna yang dalam tin tuh)
  • 1 biji bawang besar - diamyang halus
  • 1/2 biji kentang (alternatif.. I tak guna pun) - dimayang halus
  • 2 sudu marjerin yang telah dicairkan
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 cawan air stok ayam
Cara-caranya:
  • Panaskan kuali dan masukkan marjerin kemudian masukkan kentang dan bawang yang telah dimayang tadi
  • Setelah kekuningan, masukkan cendawan dan masak sampai layu kesemuanya
  • Masukkan stok air ayam dan kacau rata. Biar sampai mendidih baru dimasukkan susu segar.
  • Kacau rata kesemuanya dan padamkan api
  • Sejukkan bahan-bahan tadi kemudian baru blender semuanya
  • Setelah di blend, masakkan semula sampai mendidih. Jika rajin, cincang dadu halus cendawan butang yang ada lebih then masukkan ke dalam sup tersebut.
  • Renehkan seketika dan siap dihidang bersama garlic bread tadi!

No comments:

Post a Comment