Tuesday, 6 December 2011

Resepi : Sup Ayam Kampung


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam kampung muda
  • 1 bungkus rempah sup
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 inci halia dititik
  • limau nipis
  • bawang goreng dan daun sup
  • 1 biji tomato
  • 1.5 liter air panas

CARA-CARA
  1. bersihkan ayam dan potong kecil2.
  2. tumiskan bawang putih dan rempah sup hingga wangi, masukkan ayam dan tumis hingga agak kering barulah masukkan air dan serbuk ketumbar. reneh dengan api perlahan hingga ayam empuk.
  3. potong bawang besar bulat2. tomato dibelah 4. goreng bawang bersama halia hingga kuning keemasan dalam kuali yang lain.
  4. setelah ayam empuk masukkan bawang yang digoreng dengan halia tadi. masukkan garam secukupnya dan reneh lagi.
  5. tutup api dan masukkan tomato. perahkan limau nipis.
  6. tabur bawang goreng dan daun sup masa menghidang

No comments:

Post a Comment