BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam kampung muda
- 1 bungkus rempah sup
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 inci halia dititik
- limau nipis
- bawang goreng dan daun sup
- 1 biji tomato
- 1.5 liter air panas
CARA-CARA
- bersihkan ayam dan potong kecil2.
- tumiskan bawang putih dan rempah sup hingga wangi, masukkan ayam dan tumis hingga agak kering barulah masukkan air dan serbuk ketumbar. reneh dengan api perlahan hingga ayam empuk.
- potong bawang besar bulat2. tomato dibelah 4. goreng bawang bersama halia hingga kuning keemasan dalam kuali yang lain.
- setelah ayam empuk masukkan bawang yang digoreng dengan halia tadi. masukkan garam secukupnya dan reneh lagi.
- tutup api dan masukkan tomato. perahkan limau nipis.
- tabur bawang goreng dan daun sup masa menghidang
No comments:
Post a Comment