Tuesday 6 December 2011

Resepi : Dadih


DADIH 
Bahan-nya .
35gm agar-agar powder
6 liter air - anggaran 4 jag ( kalau u ada pitcher tupperware gunakan yg kecil - 1.5 liter)
500 gm susu tepung ( dibancuh dgn 1 cawan air - tidak termasuk air yang 6 liter tadi)
700 gm gula castor ( ikut rasa , tapi mesti manis kalau tidak , tak sedap)
20 gm esen vanilla
Perisa emulco - strawberry, jagung & chocolate

Cara-cara nya.
1. Masak agar agar dgn air hingga larut.
2. Masukkan gula , masak hingga mendidih. Sejukkan 15 minit (suam suam kuku)
3. Masukkan susu kedalam agar agar tadi,kacau rata, masak hingga mendidih dan tapiskan.
4. Akhir sekali masukkan perisa yg anda suka ,kalau boleh biarlah lebih sedikit barulah 'kaw' , kacau rata rata dn masukkan kedlm acuan kecil yg ada penutup. Sejukkan dlm peti sejuk. Sedap di makan bila sejuk dan
kegemaran anak anak saya ialah perisa jagung & strawberry.

No comments:

Post a Comment