Tuesday 6 December 2011

Resepi : Dalca


BAHAN-BAHAN :

500 grm daging lembu batang pinang
5 cawan santan pekat
2 biji terung bulat
4 biji ubi kentang
2 biji carrot
200 grm kacang dal - direbus sehingga empuk & ditos

BAHAN-BAHAN TUMISAN :

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua kulit bawang dan halia kemudian dimayang halus . Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai .

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan , daging , ubi kentang dan biarkan semuanya masak menjadi empuk . Masukkan kacang dal , terung , carrot serta garam secukup rasa dan kacau sekejap kari ini . Bila semua sayur dah empuk boleh la ditutup api dapur

No comments:

Post a Comment