Tuesday 6 December 2011

Resepi : Labu Panggang


Bahan-bahan:
800 gram labu
15 gram isi kerang
5 gram bawang putih
20 gram cili merah
Sedikit daun bawang dan daun sup
500 ml air
Sedikit minyak zaitun
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan:

Perap labu bersama minyak zaitun dan garam selama setngah jam. Panggang dalam ketuhar pada suhu 350° selama 30 minit.

Sendukkan isi labu dari kulitnya dan asingkan seketika.

Panaskan sedikit air di dalam periuk dan masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak hingga layu.

Masukkan isi labu dan panaskan hingga mendidih. Biarkan atas api sehingga sup menjadi pekat.

Di dalam kuali, panaskan minyak zaitun dan goreng kerang hingga masak. Masukkan kerang ke dalam sup. Hiaskan dengan hirisan cili, daun bawang dan daun sup.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment