Tuesday 6 December 2011

Resepi : Nasi Dagang


Bahan-bahannya,
  • Beras ( 5 cawan teh )
  • Daging ( 1/2 kilo di potong besar )
  • Air rebusan daging ( 5 cawan teh )
  • Planta ( 2 sudu makan ) - untuk menumis
  • Bunga lawang ( 2 kuntum ) - untuk menumis
  • Bunga cengkih ( 3 kuntum ) - untuk menumis
  • Kulit kayu manis ( 1 batang ) - untuk menumis
  • Buah pelaga ( 3 biji ) - untuk menumis
  • Rempah kurma ( 5 sudu makan - 2 sudu masuk dlm rebusan daging & 3 sudu utk menumis )
  • Sup Bunjut ( 1 bungkus )
  • Susu Cair ( 1cawan teh
  • Tomato puree ( 1 sudu makan )
  • Daun Pandan ( 2 helai di simpul )
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya;
  • Rebus daging dengan 2 sudu rempah kurma & sup bunjut sampai empuk..jgn lupa letak garam.
  • Tumis bahan tumis sampai naik bau dgn daun pandan sekali, setelah itu masukkan tomato puree dan kacau sampai pecah minyak sikit ,masukkan air rebusan daging dgn daging sekali,susu cair,garam,gula secukup rasa dan biarkan sampai mendidih.
  • Bila rasa dah lulus ,masukkan pula beras yang telah dibersihkan dan di toskan. Kacau sebentar dan pindahkan ke periuk nasi elektrik. Biarkan sampai masak.

No comments:

Post a Comment