Tuesday 6 December 2011

Resepi : Ayam Goreng Gajus



Bahan-bahan: 

100 gram margarine 
200 gram daging ayam dipotong dadu 
100 gram gajus 
4 keping cendawan kering 
1 tangkai lada hijau - dihiris
2 tangkai lada merah - dihiris 
100 gram rebung dihiris panjang 
2 ulas bawang putih - ditumbuk 
2 sudu teh kicap cair 
1 sudu tepung jagung 
2 hiris halia - potong nipis 
Garam secukup rasa


Cara penyediaan: 


Rendam cendawan hingga lembut dan potong 4 segi kecil. 

Panaskan margarine dan goreng gajus hingga kekuningan. 

Satukan tepung jagung, kicap, halia bersama ayam. 

Panaskan 2 sudu margarine dan tumis bawang putih hingga perang. Masukkan bawang besar, ayam, rebung, kacau dan biarkan selama 2 minit. 

Masukkan baki perencah yang digaul bersama ayam tadi diikuti 3 camca besar air dan gaul rata. Rasakan dan tambah garam jika perlu. 

Sudah masak, taburkan gajus dan cili. Gaul sebentar dan angkat unruk disajikan.

No comments:

Post a Comment