Tuesday 6 December 2011

Resepi : Spaghetti Lala Bercili



Bahan-bahan:

250 gram Spaghetti lidi, rebus ikut arahan pada bungkusan
1 kg lala
10 tangkai cili api – hiris nipis
180 gram susu sejat
5 ulas bawang putih – hiris nipis
1 cawan daun selasih Thai
4 sudu makan minyak zaitun
Garam dan serbuk lada secukup rasa


Cara Penyediaan: 

Masukkan lala ke dalam kuali dan tutup. Panaskan hingga masak.
Setelah masak, alihkan lala ke dalam mangkuk, asing dan simpan patinya.
Masukkan minyak zaitun ke dalam kuali dan panaskan. Masukkan bawang putih dan cili api. Tumis hingga naik bau. 
Masukkan pati lala dan susu sejat. Kacau dan didihkan perlahan-lahan. 
Masukkan lala, daun selasih, garam dan serbuk lada secukup rasa. Kacau rata dan tutup api. 
Masukkan spaghetti dan gaul rata. 
Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment